Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oportunitati de afaceri - Constructii din dale si pavele

de Cristian Gerea 11 Mar. 2008 12277
4.42 din 13 voturi
RATING UTILIZATORI
59% dintre cititorii acestui articol l-au considerat folositor
38% dintre vizitatorii nostri citesc cel putin 3 articole pe zi
41% dintre cei care ne citesc au o afacere de succes

Constructii din dale si pavele



La ora actuala, in Romania se construiesc o multime de case. Peste tot. Piata constructiilor este in plin avant si, evident, de aceasta conjunctura profita firmele specializate in proiectare/executie, dar si comerciantii de materiale.

Datorita specificului activitatii, s-ar zice ca patrunderea pe aceasta piata presupune indeplinirea unor conditii destul de dure: pregatire de specialitate, experienta, spirit organizatoric, forta financiara.

Totusi, puteti scoate bani frumosi in acest domeniu si fara sa stiti sa ridicati de la zero o casa; e suficient sa va specializati pe o directie ingusta si destul de putin laborioasa, cum ar fi constructia de alei sau cai de acces pentru autoturismele proprietarilor. Materialele folosite? Dale si pavele.

Constructii din dale si pavele

In ce consta oportunitatea?
Multi dintre cei care contracteaza ridicarea unei case se concentreaza asupra casei in sine, uitand ca si spatiul din jur este deosebit de important.

Deplasarea prin curte, prin iarba, este o placere pe timp insorit, dar devine un calvar pe timp ploios (din cauza noroiului), mai ales daca terenul este macinat zi de zi de rotile autoturismului personal. Se impune, asadar, amenajarea unei alei.

Apoi, un element exterior foarte util ar fi asa-numita “patio”, adica o portiune de curte pavata care functioneaza ca o terasa la nivelul solului, unde sa se poata pune o masa cu scaune, un balansoar etc. Ar mai putea fi vorba de pavarea trotuarului din dreptul gardului proprietatii, de imprejmuirea unui copac, de amenajarea unui loc de parcare sau chiar de refacerea unei suprafete care initial a fost acoperita cu beton, ca sa mai dam doar cateva exemple.

Aceste imbunatatiri au in primul rand un caracter practic, dar, daca sunt realizate cu gust si pricepere, pot completa de minune atractivitatea casei. De cele mai multe ori insa, necesitatea lor devine evidenta la ceva timp dupa ce clientul s-a mutat in noua locuinta.

Sa alerge din nou la firma de constructii care a ridicat casa si sa-i spuna ca mai vrea o alee mica? Lucrarea s-ar putea sa para neatractiva unei firme obisnuite cu comenzi de zeci si sute de mii de euro si, deci, sa fie refuzata din start, sau ar putea fi pusa in asteptare (“Sa vedem cand ne facem timp…”). In plus, nimic nu garanteaza ca un meserias in zidarie, dar care nu a mai construit alei, va face treaba de calitate.

Aici interveniti dvs. Sunteti specializat in lucrari mici, stiti totul despre pavarea cu dale, veniti imediat ce sunteti chemat, aveti cataloage pentru usurarea alegerii modelului, practicati preturi decente. Profesionist 100%. Mai greu va fi sa castigati primii clienti, dar dupa aceea lucrarile executate vor functiona ca niste carti de vizita impecabile si va vor recomanda de la sine.

Constructii din dale si pavele

Avantajele pavelelor
1) Materialul din care sunt facute este dens si omogen (pavelele se obtin prin vibro-presare);
2) Sunt usor de montat, pastreaza permeabilitatea suprafetei pavate;
3) Au aditivi de impermeabilizare si anti-inghet;
4) Sunt colorate in masa materialului cu pigmenti speciali, rezistenti;
5) Montarea lor pe pat de nisip permite desfacerea, recuperarea si refacerea pavajului in cazul interventiilor subterane;
6) In comparatie cu betonul turnat, la pavajul cu pavele nu apar crapaturi.

Tehnici de constructie
Sunt doua metode de baza, care difera doar prin natura suportului pe care se aseaza pavelele/dalele/caramizile: nisip, respectiv mortar umed.

1. Asezarea lor pe nisip este o metoda foarte simpla si care da rezultate foarte bune. In principiu, odata ce suprafata care urmeaza a fi acoperita este nivelata, se construiesc borduri care delimiteaza perimetrul si in acest perimetru se toarna un pat de nisip cu grosimea de cativa centimetri. Pavelele vor fi amplasate pe acest pat de nisip, una langa alta, pana se acopera complet aria in cauza.

Intre pavele vor exista, inevitabil, mici interstitii si in ele trebuie introdus nisip. Se toarna putin nisip pe suprafata construita si se indeparteaza apoi prin maturare – grauntii vor patrunde in interstitii si vor actiona ca niste pene minuscule, limitand posibilitatile de deplasare a pavelelor. Este posibil ca, dupa un timp, sa rasara buruieni prin interstitii, dar puteti evita acest lucru de la bun inceput punand o folie din plastic peste patul de nisip initial.

Aceasta metoda conduce la obtinerea unei suprafete flexibile, care suporta o deformare usoara datorata, de exemplu, unei radacini care creste pe dedesubt. De asemenea, daca una dintre pavele se sparge la un moment dat, ea poate fi inlocuita fara dificultate, pentru ca a fost amplasata pe un pat de nisip.

Tehnica de lucru este urmatoarea: in prima etapa trebuie pregatit terenul. Este important ca solul sa fie ferm, stabil si sa prezinte o panta naturala pentru scurgerea cu usurinta a apei de ploaie. Daca nu exista aceasta panta naturala, ea trebuie construita, prin saparea si nivelarea solului, avand grija ca apa sa nu fie directionata spre un loc sensibil (fundatia casei) sau spre un loc unde se formeaza deja balti pe timp ploios. Inclinarea ar trebui sa fie de aproximativ 1%.

Etapa urmatoare consta in amplasarea acelor borduri amintite anterior, care au rolul de a impiedica alunecarea pavelelor si, deci, dizlocarea constructiei. Varianta cea mai estetica si mai usoara este ca aceste borduri sa fie formate tot din pavele (acelasi tip), dar pozitionate pe verticala, ingropate partial sau total.

Astfel, pe marginea suprafetei de constructie se sapa un sant in care pavelele se pozitioneaza vertical, aliniate la capatul superior. In spatiul delimitat de borduri se asterne apoi patul de nisip. Practic, se toarna nisip, cat mai uniform posibil, apoi suprafata lui este netezita cu ajutorul unor stinghii din lemn plimbate pe ghidaje (tot din lemn). Aceste ghidaje permit uniformizarea grosimii stratului de nisip.

In fine, urmeaza asezarea pavelelor, incepand dintr-un colt, conform tiparului stabilit. Fiecare pavela trebuie sa aiba contact maxim cu vecinele ei, altfel vor exista jocuri. La sfarsit se imprastie nisip, se matura astfel incat sa umple interstitiile si apoi aleea este udata pentru ca nisipul sa se fixeze bine pe pozitie.

2. A doua metoda, care consta in asezarea pavelelor pe mortar umed, confera o mai buna rezistenta constructiei si asigura o protectie 100% contra aparitiei buruienilor. Tehnica de lucru este cam aceeasi ca la metoda precedenta, doar ca in loc de nisip se foloseste mortar umed. Pavelele trebuie udate cu cateva ore inainte de a fi asezate pe pozitie, acest lucru impiedicandu-le sa absoarba prea multa apa din mortar.

Mortarul se obtine in urma amestecului de ciment si nisip in proportie de 1:4m, la care se adauga, evident, apa. Dupa ce este preparat, el se toarna in interiorul perimetrului delimitat cu stinghii din lemn (aici nu mai este nevoie de borduri) si este raspandit cu ajutorul unei mistrii sau al unei lopeti patrate. Suprafata lui este apoi netezita si uniformizata folosind o stinghie din lemn. Atentie: se prepara doar atat mortar cat este necesar pentru o ora de lucru!

Cand pozitionati pavelele, lasati un spatiu de cca 1 cm intre ele (puteti utiliza distantiere) si , de asemenea, fiti atent la alinierea lor si la planeitatea suprafetei obtinute. Pentru corectitudinea alinierii, ghidati-va cu niste sfori prinse de stinghiile care delimiteaza perimetrul, iar pentru planeitate apelati la o nivela. Umpleti interstitiile cu mortar umed si presati-l apoi cu un obiect cu suprafata ingusta si convexa (o lingurita, de exemplu). In cateva ore mortarul se usuca suficient de bine.

3. O varianta combinata ar fi asezarea pavelelor pe un pat de nisip, cu interstitii de 1 cm intre ele, aceste interstitii urmand sa fie umplute cu mortar uscat (ciment si nisip, fara apa). Dupa care mortarul se preseaza cu muchia unei placi din lemn pentru a se fixa bine intre pavele si apoi este umezit cu ajutorul unui pulverizator fin cu apa. Inainte de aceasta operatie trebuie indepartata orice urma de mortar de pe suprafata pavelelor, altfel, in urma umezirii, pot rezulta pete greu de indepartat.

Constructii din dale si pavele

Cat de importanta este o alee?
O alee inlesneste accesul catre casa, garaj, gradina, dar trebuie luat in considerare si impactul ei vizual. Ea constituie un element foarte vizibil, care poate “insufleti” considerabil decorul. Mai ales atunci cand este amplasata intr-o gradina, o alee este o invitatie la plimbare.

Acest efect, spun specialistii, poate fi sporit daca traseul ei este de asa natura incat ea sa dispara periodic din raza vizuala (cotind dupa un palc de copaci sau dupa niste tufisuri) si starnind astfel curiozitatea. Se recomanda ca panta ei sa fie de maximum 8% (o diferenta de nivel de 80 cm intre capetele unei portiuni cu lungimea de 10 m), iar daca aceasta panta este mai mare trebuie puse trepte din loc in loc.

Foarte importante sunt materialele din care se construieste aleea: caramizile rosii sunt potrivite, in special, in spatiile cu multa verdeata, deoarece rosul si verdele sunt culori complementare. Pavarea cu elemente de culoarea pamantului este si ea inspirata, la fel si folosirea de materiale in culori identice cu cele ale zidului casei.

Recomandari:
• dalele mici se monteaza mai usor si mai repede decat placile mari. Placile mari se folosesc doar pentru alei inguste, alei in gradini si in jurul constructiilor .
• liniile curbe nu se pot obtine decat cu modelele mici, dreptunghiulare sau patrate.
• pentru pante se utilizeaza modele autoblocante.
• pavelele-grila, prin care patrunde iarba, nu se monteaza in locuri puternic batute de soare (vara betonul se incinge si iarba se usuca).
• bordura se pozitioneaza la acelasi nivel cu pavajul si putin mai sus decat gazonul sau stratul de flori din jur. Astfel se elimina locurile in care vantul ar putea depozita resturi vegetale.
• betonul moale si mortarul murdaresc aproape iremediabil pavajul. Deci, mai intai trebuie zugravit ce e de zugravit in jur si apoi montate pavelele.

Constructii din dale si pavele

Ce presupune onorarea unei comenzi?
Dupa ce potentialul client va contacteaza pentru o lucrare, trebuie sa va deplasati la fata locului pentru a examina situatia din teren. Discutati cu clientul despre ce anume doreste, despre viziunea lui asupra viitoarei amenajari, formati-va o parere clara si apoi incepeti sa faceti cateva recomandari. Insotiti-va recomandarile de prezentarea unui catalog. Explicati ce materiale si ce amplasamente sunt cele mai potrivite, dar nu incercati sa impuneti un anumit punct de vedere – asigurati-va doar ca interlocutorul intelege de ce ii propuneti cutare sau cutare lucru.

Dupa aceasta prima intrevedere urmeaza proiectarea propriu-zisa, realizata pe baza masuratorilor efectuate in teren, a solutiilor convenite cu clientul si in functie de materialele care se gasesc pe piata. Proiectul rezultat il veti prezenta si sustine in cadrul unei noi intrevederi cu clientul, de regula la fata locului. Cu aceasta ocazie puteti face eventuale retusuri. Daca ajungeti la un acord, incheiati un contract de executie care, de regula, include termene ferme, precum si conditiile de plata (de obicei, se percepe un avans de 30-50% din valoarea lucrarii). Executia pe teren poate apoi incepe.

Nivelul de pregatire si calitatea fortei de munca sunt esentiale. Pentru partea de proiectare, aveti nevoie de serviciile unui arhitect sau ale unui inginer constructor, iar pentru partea de executie va trebuie meseriasi sau, cel putin, persoane cu o minima experienta in zidarie.

Constructii din dale si pavele

Perioada de start
Aceasta activitate presupune acoperirea unui teritoriu limitat la nivelul unui oras mare, mai rar al unui judet. Sunt insa si situatii cand firmele de prestigiu sunt solicitate sa realizeze lucrari la sute de kilometri departare. Acest lucru necesita insa cheltuieli suplimentare legate de transportul materialelor si muncitorilor, cazarea acestora din urma, asigurarea mesei, a unor sporuri de deplasare etc. Apr, de asemenea, greutati in supravegherea lucrarilor.

Amplasamentul firmei are o importanta mai redusa, deoarece activitatea se desfasoara in principal la sediul sau pe terenul clientului. Uneori insa este necesar sa se poarte discutii si la sediul dvs. Trebuie, asadar, sa dispuneti de un birou decent, intr-o zona usor accesibila. Existenta unui depozit de materiale de constructii in apropiere, eventual in drumul spre zonele rezidentiale, mareste sansele de dezvoltare rapida a afacerii.

Mai este necesara si o magazie pentru depozitarea uneltelor specifice si a unui mic stoc de materiale de constructii (nisip, ciment, sfoara). Magazia trebuie asigurata impotriva furturilor si este recomandat sa fie alimentata cu curent electric si apa curenta.

Asa cum spuneam in introducerea articolului, mai greu va sa castigati primii clienti, pentru ca, fiind primii clienti, nu va avea cine sa va dea recomandari. Cel mai bine este sa dati un tur prin cartierele rezidentiale, sa vedeti ce gospodarii ar avea nevoie de ajutorul dvs. (cai de acces deteriorate, curti cu noroi) si sa discutati direct cu proprietarii.

Inarmati-va cu cataloage de imagini ale unor lucrari intocmite profesionist (pentru ca o imagine convinge de fapt clientul) si mergeti pe preturi minime. Important este sa demarati efectiv activitatea si sa capatati astfel o incredere pe care o va simti orice nou potential client. Eventual, primele dvs. lucrari pot fi pentru prieteni si cunoscuti, care sunt mai usor de convins.

Constructii din dale si pavele

Producatori de dale si pavele

Olimpiada
www.pavajepavele.ro

Solo-Impex
www.solo-impex.ro

Stefycas Impex
www.pavaj.ro

Somaco
www.somaco.ro

Herdian & Livius
http://dale.pavaj.idilis.ro

Matris Pavaj Prod
www.matritepavaj.ro

Elpreco
www.elpreco.ro

Trnada Trading
www.pavajpres.ro

MBM Construct ‘95
www.mbm95.ro

Samouna International
www.samouna.ro

Megan Construct
www.meganconstruct.com



Tags: dale si pavele

Urmareste-ne pe Google News

Votati articolul

Rating:
Nota: 4.42 din 5 - 13 voturi.


Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul Idei de afaceri

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016




Rentrop ∧ Straton

Citeste Raportul Special GRATUIT

Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
Idei de Afaceri pentru 2024: 5 idei pentru Profit maxim
 
Adauga adresa de email si vei primi GRATUIT raportul special

Idei de AFACERI 2024







[x]